Potvrđen Urbanistički projekat za naselje Balata

Komisija za planove grada Vršca je na svojoj sednici održanoj 30. oktobra 2020. godine razmatrala i potvrdila urbanistički projekat sa idejnim rešenjem stambenog kompleksa Balata. U cilju šireg uključivanja javnosti, urbanistički projekat bio je u prethodnom periodu na javnom izlaganju, na kome su zainteresovane strane mogle da iznesu predloge za unapređenje.

Mnogobrojne inicijative koje grad preduzima, kao i projekti koje sprovodi, usmereni su na unapređenje uslova života Roma, koji čine 2.36 procenta ukupne populacije na teritoriji grada. Imajući u vidu da većina Roma živi na obodu grada ili u podstandardnim romskim naseljima od kojih je jedno Balata, urbanistički projekat za izgradnju objekata socijalnog stanovanja stvara osnov za izgradnju 59 stambenih jedinica, i pripremljen je upravo za ovo naselje. Na ovaj način rešava se deo potreba grada za preseljenjem i smeštajem najugroženijih romskih porodica i jednim delom drugih ranjivih grupa bez odgovarajućeg smeštaja. Pored toga, urbanističkim projektom kakav je ovaj, stvaraju se uslovi za uklanjanje divljih deponija, a za stanovnike koji žive u neposrednoj blizini ovog naselja otvara se i mogućnost dobijanja uređenih zelenih površina. Ovakvim pristupom u pripremi projekata zapravo se uređuje čitav jedan urbani prostor oko bloka stambenih jedinica za koje je pripremljen urbanistički projekat.  

Sa obzirom na to da je tim eksperata koji radi na pripremi tehničke dokumentacije za naselje Balata uspešno obrazložio urbanistički projekat, koji je Komisija potvrdila, nastavlja se sa pripremom projekta preparcelacije, na osnovu čega će biti formirane građevinske parcele. Potom sledi izdavanje lokacijskih uslova od strane gradske uprave Grada Vršca za izradu projekata za građevinsku dozvolu i projekata za izvođenje planiranih objekata i infrastrukture, a svu ovu obimnu tehničku dokumentaciju priprema tim urbanista, arhitekata i inženjera različitih profila koji su angažovani na projektu. 

Last updated: 26. April 2024. 13:43